Instruktoři bezpečné jízdy testovali nové postupy, získali elektromobily Škoda Enyaq

2022-02-21 18:08:00

Celkem 63 instruktorů prošlo v minulém roce školením Asociace center pro zdokonalovací výcvik řidičů AČR. Ta spojuje tuzemské polygony, na nichž své řidičské schopnosti zdokonalují jak motoristé z řad veřejnosti, tak policisté a další profesionálové. Cílem pravidelných školení je zvyšování odborné úrovně instruktorů a sjednocení postupů s ohledem na rychlý vývoj bezpečnostní výbavy moderních aut.

V závěru roku 2022 proběhlo na polygonu v Hradci Králové další z řady školení instruktorů, kteří mají na starosti výcvik českých řidičů. Seznámili se při něm s novinkami na poli asistenčních a bezpečnostních systémů a ladili optimální postupy pro řešení různých krizových situací. Vše si mohli rovnou i prakticky vyzkoušet s vozy Škoda Enyaq.

„Cílem našich společných školení je i sjednocení postupů, aby řidiči na různých polygonech nedostávali odlišné informace. Například při ztrátě přilnavosti na přední nápravě se při vyhýbacím manévru učí, že je třeba před překážkou pustit brzdu, aby vůz dokázal zatočit. U většiny dnešních aut vybavených moderními asistenty se však jako bezpečnější a jednodušší jeví zůstat na brzdě, co nejvíce snížit rychlost a stabilizaci vozu nechat na elektronice. To je jedna z oblastí, na kterých hledáme shodu,“ vysvětluje Jan Peškař z Autodromu Sosnová.

V České republice se mohou řidiči přihlásit do kurzů na polygonech v Dlouhé Lhotě u Příbrami, Hradci Králové, Jihlavě, Mostě, Ostravě, Sosnové u České Lípy, Třinci a Vysokém Mýtě. Všechny poskytují základní nabídku lekcí bezpečné jízdy a zároveň se dále specializují – například na výcvik sportovní jízdy nebo ovládání nákladních vozidel. V roce 2022 se jejich instruktoři sešli na školení celkem třikrát – v Třinci, Příbrami a Hradci Králové. Další školení pak proběhlo hned na konci letošního ledna v Mostě. Instruktoři si tak mohou vyzkoušet různé polygony a srovnat jejich podmínky.

Partnerem asociace je domácí automobilka ŠKODA AUTO, která každý členský polygon vybavila novým vozem ŠKODA ENYAQ iV. Díky tomu mohou instruktoři testovat fungování nejmodernějších asistenčních systémů a chování vozů s elektrickým pohonem. „Bezpečnost je pro značku ŠKODA jednou z klíčových oblastí. Již řadu let se aktivně snažíme naše zákazníky podporovat v bezpečném chování na silnicích. Proto jsme rádi, že partnerstvím s Asociací center pro zdokonalovací výcvik řidičů AČR se budou naše aktivity v této oblasti dále rozvíjet. Vozy ŠKODA ENYAQ iV budou na polygonech pomáhat během kurzů bezpečné jízdy i během roku 2023,“ řekl Libor Šedivák, vedoucí marketingu ŠKODA AUTO Česká republika.

Jan Peškař
Koordinátor školení instruktorů Asociace center pro zdokonalovací výcvik řidičů AČR

e-mail: peskar@autodrom.cz